Alapítványról

Az Alapítvány célcsoportja

Magyarországon több mint félmillió azoknak a siketeknek és hallásukban, oly mértékben károsodott nagyothalló emberek száma, akiknek életvitelét ez a súlyos fogyatékosság tragikus mértékben megnehezíti. E súlyos fogyatékossággal élő hallássérült személyek létéről sajnos csak keveset tudunk, miután ők a „láthatatlanok”, épp ezért a társadalomnak róluk alkotott véleménye is téves, előítéletekkel teli, félreértéseken és meg nem értéseken, jobb esetben „csak” közömbösségeken alapul.

Ön – esetleg mindennapjaiból, közvetlen környezetéből – is tudhat példákat, amelyek a nagyothallást csak, mint a humor forrását ismerik, a maguk közt jelbeszéddel kommunikáló siketeket „némáknak, süketnémáknak”, szóbeli érintkezésre, személyes kapcsolatok kialakítására képtelen személyeknek tartják.

Számukra a kultúra, a művelődés sajátságos módja adatott meg, de soraik közt mégis megtalálhatók a művészetek szinte minden ágának képviselője.

 

Az Alapítvány tevékenysége

A képzőművészet és más egyéb tárgyalkotói művészetek, a kézművesség területén is több jelentős képviselőjük van. Voltak és vannak főiskolát végzett festőművészeik, szobrászaik, keramikusaik. Többen szép eredményeket értek el a porcelánfestés, szövés, fonás, fafaragás és a bőrdíszművesség területén.

Alkotásaik értékesítése a legtöbb esetben ötletszerű, sok esetben a véletlenek határozzák meg. A sorstársakkal közös kiállításokon, bemutatókon és néhány helyi rendezvényen léphetnek a közönség elé, melyek alkalmanként adhatnak lehetőséget egy, egy alkotás értékesítésére. Ugyanakkor ők maguk kevésbé megbecsültek a többségi művészet képviselőihez képest, emiatt itt is jelentős hátrányos helyzetükkel kell szembenézniük.

Alapítványunk az egyéni és csoportos alkotókat eszközök, anyagok beszerzésével, részvételi díjak, költségek átvállalásával, az alkotó munkához szükséges feltételek kialakításának elősegítésével, a bemutatkozási lehetőségek felkutatásával segíti.

Az Alapítvány egyik fő célja, hogy a képzőművészek és más egyéb tárgyalkotói művészek, a kézművesek részére állandó kiállítási és értékesítési lehetőséget nyújtson.

Ezen célkitűzésünk június 11-én vált valóra, amikor is támogatóink jóvoltából, megnyitottuk

„JEL-KÉP-TÁR” Kiállítótermünket

( Budapest  XIII. ker. Visegrádi u. 103.)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk állandó kiállításainkon, a bemutatóterem nyitvatartási rendje:

előzetes egyeztetés alapján.

Alapítványunk minden művészeti területet felkarol és támogat, így segítve a különböző fogyatékkal élő (érzékszervi és értelmi fogyatékos) embereket.