Az alapítványról bővebben

Alapítványunk minden művészeti területet felkarol és támogat, így segítve a különböző fogyatékkal élő (érzékszervi és értelmi fogyatékos) embereket.

Közülük kiemelkedik a színházi jelnyelvi tolmácsolás, mint speciális színházi tevékenység, hogy akadálymentes a színházi kultúra és biztosítja a kultúrához való hozzáférést hallássérült személyek, főleg siketek és súlyos nagyothallók számára, akik kommunikációban, így színházi kommunikációban akadályozottak. Ez a Magyarországon egyedül álló színházi tevékenység, és az Alapítvány már évek óta folyamatosan biztosítja a színházi jelnyelvi tolmácsolást több sikeres pályázati forrásnak köszönhetően. Az Alapítvány szoros együttműködést alakít ki a József Attila Színházzal. Az együttműködés keretében a színház részéről egyre jobban csiszolódik a pozitív hozzáállás, több szakmai kérdésben közeledünk egymáshoz. Visszajelzések alapján többen örülnek és igénylik a további színházi látogatásokat. Hiszen az Alapítvány speciális színházi tevékenységének jelentősége abban van, hogy akkor is működött, amikor New Yorkban, az ENSZ székhelyén még nem fogadták el, illetve Budapesten az Országgyűlés még nem ratikálták a nagy jelentőségű Fogyatékos Személyek jogairól szóló ENSZ nemzetközi egyezményt. Az Alapítvány abban bízik, hogy jövőben indítandó több színházi jelnyelvi tolmácsolással összefüggő képzés meghozza azt az áttörést, illetve paradigma-váltást, amellyel egyre több magyar színházban akadálymentessé válhat színházi előadás. Sőt jövőben megcélozzuk az ún. inkluzív színházi előadások megtartását, ahol szereplők már figyelembe veszik a hallássérült színházlátogatók speciális igényeit.

Nem illik elmenni az a tény mellett, hogy az Alapítvány színházi jelnyelvi tolmácsolás legfőbb motorja (szervezője) és jelnyelvi tolmácsa Spinnerné Takács Erika, aki egyben az Alapítvány titkára is. Neki köszönhető a pályázatok sikeres felkutatása és egyéb lobbi tevékenység.

Az eddigi jelnyelvi tolmácsolással kísért színházi előadások az alábbiak szerint:

o   A kőszívű ember fiai ( 2009-2010, havi 1 előadás )

o   Add kölcsön a feleséged ( 2010-2011 jelenleg is megtekinthető)

o   A helység kalapácsa

o   A miniszter félrelép

o   Balfácánt vacsorára

o   Makrancos hölgy

o   Mágnás Miska

o   Fanny Girl

o   Csárdás királynő

o   Hegedűs a háztetőn

o   Éjjeli menedékhely

o   Háztűznéző

o   Ember tragédiájára   – bábelőadás

o   Bíborszínű virág – bábelőadás